2 Eylül 2018 Pazar

Qt for Python : PySide2 Kurulumu

Qt for Python : PySide2 Kurulumu


Qt bir Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GKA, Graphical User Interface, GUI) geliştirme aracıdır. Qt'yi tercih etmemin sebebi hem kolay bir şekilde arayüz geliştirme imkanı sunması hem de birçok platformda (işletim sisteminde, Windows, Linux, Mac) kullanılabiliyor olması. Qt ile arayüz geliştirirken C++ Programlama dili kullanılmaktadır. Python programlama dilinin son yıllarda popülerliği giderek artmaktadır ve yapay zeka, veri bilimi gibi alanlarda en çok tercih edilen programlama dilidir. C++ programlama dili ile veri işlemek Python programlama diline göre biraz daha zordur. Bu sebeple arayüz geliştirme için mükemmel bir araç olan Qt'nin Python ile kullanılabiliyor olması benim açımdan çok önemli. Tkinter, Python için GUI tasarımında kullanılan bir araçtır ama genel olarak Tkinker hakkında olumsuz yorumlarla karşılaştım. Qt'nin Python ile kullanılması için Riverbank'ın geliştirdiği PyQt programı mevcuttur ama bu Qt'nin Resmi olarak desteklediği bir araç değildir. PyQt'nin kurulumu ve Uygulama geliştirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Windows PyQt5 Kurulumu

PyQt5 ile Arayüz Geliştirme



Yakın zamanda Qt'nin resmi olarak desteklediği (Python için Qt) Qt for Python PySide2 kullanıcılara sunuldu. Bu yazımızda PySide2'nin hem Windows hem de Ubuntu 16.04 için kurulumunu gerçekleştireceğiz. Kurulum için 3 farklı yöntem mevcuttur:
  1. pip komutu ile PyPI ile
  2. Qt'nin sitesinden .whl uzantılı kurulum dosyası indirilerek
  3. Kaynak kodlarından derleme yapılarak

3 numaralı yöntem ile kurulum çok kolay değil bu sebeple tavsiye etmiyorum. Eğer kaynak kodlarından derleme yapacaksanız ilgili kaynak kodlarını 2 nolu yöntem için verilen linkte bulabilirsiniz. 2 numaralı yöntem için Qt sitesinde bulunan .whl uzantılı wheel kurulum dosyalarından işletim sisteminiz ve kullanacağınız Python versiyonuna göre bir seçim yapmanız gerekiyor. Linux için hem Python2 hem de Python3 için kurulum dosyası mevcuttur ancak Windows için sadece Python 3 için kurulum dosyası mevcuttur. Python wheel nedir ? Nasıl Kurulum Yapılır ? sorularının cevaplarını önceki yazımda bulabilirsiniz.


Biz burada 1 nolu yöntem ile yani pip komutu kullanarak kurulum yapacağız. PySide2 kurulumu yapabilmek için işletim sisteminizde Python daha önceden kurulmuş olmalıdır. Eğer işletim sisteminizde kurulu Python versiyonu yoksa Python Kurulumu için önceki yazımı takip edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konuda PySide2 ile uyumlu bir Python versiyonuna sahip olmanızdır. Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle geçerli PySide2 ile uyumlu Python versiyonlarını aşağıdaki ekran görüntüsünde ya da PyPI'dan kontrol edebilirsiniz.


Pip ile kurulum yapmak için aşağıdaki komut çalıştırılır.

pip install PySide2

1. Windows için PySide2 Kurulumu

Aşağıdaki video'yu izleyerek Windows için PySide2 kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Hem de kurulumun başarılı olup olmadığını nasıl test edeceğinizi öğrenebilirsiniz.


2. Ubuntu için PySide2 Kurulumu

Aşağıdaki video'yu izleyerek Ubuntu için PySide2 kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Hem de kurulumun başarılı olup olmadığını nasıl test edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Sisteminizde birden fazla Python versiyonu kurulu ise kurulumun başarılı bir şekilde yapılabilmesi için pip ve pip3 komutlarının hangi Python versiyonu için kurulumu gerçekleştireceğini kontrol etmelisiniz. pip ve pip3 komutlarının kullanımı için önceki yazımı inceleyebilirsiniz. Ya da bu tür sıkıntılarla uğraşmamak için python'un farklı versiyonları için farklı sanal ortamlar kurabilirsiniz. Sanal ortam kurulumu ve kullanımı hakkında ilgi almak için aşağıda linkte verilen yazımı takip edebilirsiniz.
Python Sanal Ortam (virtualenv, virtualenvwrapper) Kurulumu/ Kullanımı


PySide2 ile kullanılabilen modüller, sınıflar, fonksiyonlar ve değişkenler hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
https://wiki.qt.io/Qt_for_Python
https://doc.qt.io/qtforpython/index.html
https://doc-snapshots.qt.io/qtforpython/contents.html
https://doc-snapshots.qt.io/qtforpython/overviews/qthelp-framework.html#the-qt-help-framework

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder